UČIONICA TESLE I PUPINA

UČIONICA TESLE I PUPINA

Nikola Tesla, najblistaviji um čovječanstva i čovjek koji je dao neprocjenjivi doprinos civilizaciji, rođen je u Smiljanu 1856. godine. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Smiljanu, Gospiću i Karlovcu. Studirao je u Gracu i Pragu, radio u Budimpešti i Parizu do 1884. godine, nakon čega je otišao u Ameriku. Njegovi najznačajniji pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Tesla je otkrio jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka. Njegov sistem naizmjeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovjek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, gdje mu je 1976. godine postavljen bronzani spomenik. Umro je u Njujorku 1943. godine.

teslaDSC03268002

Neosporno je da je Nikola Tesla zaslužan za brojne stvari bez kojih danas ne bismo mogli zamisliti svakodnevnicu. Jasno je da bi današnji svijet izgledao potpuno drugačije da nije bilo njegovih izuma i više od 700 patenata za koje je zaslužan. Sve u svemu, priča o životnom putu i izumima ovog naučnika nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, a svako novo saznanje čine da ta priča postane još zanimljivija i intrigantnija.

Grupa poštovalaca njegovog rada je prije nekoliko godina formirala “Teslianum”, organizaciju čiji je cilj da doprinese sistematskom izučavanju Teslinog života i djela. Ovu ideju su svesrdno podržali Slobomir P Univerzitet i njegovi osnivači, gospodin i gospođa Pavlović,  ustupivši jedan od svojih kabineta u Slobomiru i formiravši “Učionicu Tesle i Pupina”. Tu su danas izloženi dokumenti i patenti, koji na afirmativan i promotivan način prikazuju život velikana svjetske nauke.

teslaDSC03269003

Tzv. „Učionica Tesle i Pupina“ predstavlja autentično preslikavanje rada i djela Nikole Tesle. Zamišljena je, ne kao muzejski eksponat, nego kao mjesto koje će služiti izučavanju i razvoju Teslinih ideja. Učenicima, studentima i drugim ljudima je omogućeno da upoznaju rad i djelo Nikole Tesle, te da pogledaju i isprobaju izume koji su izloženi. Svi oni imaju mogućnost da pročitaju najnoviju literaturu u vezi sa Teslinim dostignućima i da se na taj način uvjere u značaj Teslinog doprinosa svijetu u kome živimo danas.

„Teslianum“ je zamišljen kao institucija iz koje će zračiti duhovna snaga Teslinih ideja i koja će kroz razne sadržaje okupljati darovite i podsticati ih na stvaralaštvo. Među institucijama Teslinog imena, „Teslianum“ daje svoj doprinos da se Teslino djelo sistematski izučava kako bi se u istoriji elektrotehnike i radiotehnike prikazalo u pravoj svjetlosti.

Podijeli:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Desavanja

There is no upcomming event to display.