STUDENTSKI RADOVI I PROJEKTI

STUDENTSKI RADOVI I PROJEKTI

Tokom proteklih godina, pored brojnih seminarskih, diplomskih i master radova, studenti Slobomir P Univerziteta su radili na velikim i kavalitetnim projektima. Neke od njih vam predstavljamo u nastavku.

SISTEM ZA POMOĆ SLIJEPIM LJUDIMA

Imagine Cup 2013 - Slobomir P UniverzitetBosnu i Hercegovinu je 2012. godine u finalu prestižnog Majkrosoftovog takmičenja “Imagine Cup” uspješno predstavljao “SPU Team”, odnosno ekipa studenata sa Slobomir P Univerziteta, Branko Krstić, Igor Perić, Igor Lale i Igor Tomić, koji su tom prilikom predstavili svoj projekat “ICU – Interactive Cognitive Unit”. Riječ je o sistemu koji pomaže slijepim i osobama sa oštećenim vidom pri snalaženju u prostoru, tako što informacije o slici, koju bi inače videli sopstvenim očima, prenosi taktilnim putem u obliku vibracija na kožu podlaktice. Na ovaj način osobe stiču osjećaj o položaju stvari u njihovoj neposrednoj okolini i njihovim karakteristikama (obliku, boji i dr). Projekat je realizovan pomoću Microsoft Kinect uređaja, čime je ova ekipa pokazala daleko veće mogućnosti uređaja koji je prvobitno, po specifikaciji Majkrosofta, bio osmišljen samo za zabavu uz konzolu XBox360.

„FLOODSIM PROJECT“

Projekat „FloodSim Project“ su 2011. godine uradili studenti Fakulteta za informacione tehnologije, Igor Perić i Branko Krstić, a rješenje se zasniva na ljudskoj nemogućnosti predviđanja smjera i intenziteta toka vode na površini zemljine kore usljed raznih prirodnih katastrofa (poplava, rušenja brana, cunamija, obilnih padavina i slično). Njihov softver je sposoban da izvrši simulaciju toka u realnom vremenu, procjenu položaja i količine vode nakon nekog vremenskog perioda i grafički prikaz rezultata raznih scenarija u slučaju bilo kakve poplave i kao takav namijenjen je smanjenju neizbježne štete koju prirodna nepogoda jednostavno mora proizvesti. Sa tehničkog aspekta ovo rješenje je zaista jedinstveno jer je prvo koje je u ovu svrhu upotrebilo moć paralelne obrade na brzim procesorima grafičke kartice (koji se inače koriste za računarske igre) da bi poboljšalo brzinu rada i omogućilo simuliranje kretanja vode na velikim površinama. Simulacija u realnom vremenu dala je mogućnost ljudima da eksperimentišu u kritičnim slučajevima, vide ishode zamišljenih preventivnih akcija (prokopavanje kanala za odvod, podizanje nasipa i dr) na ekranu računara i na osnovu grafičkog i statističkog prikaza rezultata donose odluke o tome koja će se akcija sprovesti u djelo.

Slobomir P Univerzitet - Projekat za McDonalds 1PROJEKAT “MOGUĆNOST OTVARANJA MCDONALDS RESTORANA U BIH”

Grupa studenata Slobomir P Univerziteta je 2009. godine u okviru „Centra za poslovno učenje Slobomir P Univerziteta – CPO“ analizirala pitanje mogućnosti otvaranja McDonalds restorana u BiH. Zadatak CPO tima  je bio da u roku od 16 nedjelja odgovori na pitanje da li je, uopšte, opravdano (isplativo) da se otvori McDonald’s u Bosni i Hercegovini, a ako odgovor bude potvrdan, i da se da odgovor na pitanje gdje je najbolja lokacija za to i kako je to najbolje uraditi. Članovi tima su bili svjesni izazova koji je bio pred njima i od samog početka su krenuli u veoma ozbiljan istraživački i kreativni rad.

PROJEKAT STUDENATA SPU U SARADNJI SA STUDENTIMA UNIVERSITY OF WASHINGTON

Studenti druge godine Fakulteta za ekonomiju i menadžment Slobomir P Univerziteta su tokom prvog semestra akademske 2004/2005. godine radili na zajedničkom projektu sa studentima završne godine University of Washington- Bothell iz SAD. Projekat se sastojao iz strategijske analize 8 kompanija iz Republike Srpske, BiH i pronalaženja rešenja za revitalizaciju njihovog poslovanja. Finalna faza projekta je realizovana veoma uspiješnim prezentacijama zajedničkih rješenja u Sijetlu (SAD) od 4. do 14. decembra 2004. godine i u Slobomiru i Doboju od 15. do 20. decembra 2004. godine.

TEMPUS projekat

Slobomir P Univerzitet je od 2011. godine je član velikog projekta InMusWB čiji pun naziv glasi “Uvođenje interdisciplinarnosti u muzičke studije na Zapadnom Balkanu u skladu sa Evropskom perspektivom”. Planirano je da projekat traje tri godine, a uloga Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta u ovom projektu podrazumjeva unapređenje postojećeg studijskog programa Opšta muzičke pedagogije (osnovne i master studije), izradu studije izvodljivosti novog programa doktorskih studija na Odsjeku za opštu muzičku pedagogiju, obuka nastavnika, štampanje i objavljivanje knjiga i priručnika, nabavku opreme za video i fono laboratoriju, nabavku literature za biblioteku, te implementaciju revidiranog studijskog programa i upis 10 studenta na osnovne i 5 studenata na master studije, organizovanje gostujućih predavanja, organizovanje seminara i radionica za nastavnike predškolskih ustanova i osnovnih škola, osnovnih i srednjih muzičkih škola i drugih srednjih škola. Dodatne informacije o ovom projektu mogu se pronaći na sajtu: http://inmuswb.net/

Podijeli:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Desavanja

There is no upcomming event to display.