STUDENTKINJA PORESKE AKADEMIJE NA PRAKSI U JEDNOJ OD NAJVEĆIH REVIZORSKIH KUĆA NA SVIJETU

Sonja_Gavric_-_Slobomir_P_Univerzitet_2

STUDENTKINJA PORESKE AKADEMIJE NA PRAKSI U JEDNOJ OD NAJVEĆIH REVIZORSKIH KUĆA NA SVIJETU

Autor: Slobomir P Univerzitet

October 17, 2013

Sonja_Gavric_-_Slobomir_P_Univerzitet_2Studenti  Fakulteta za ekonomiju i menadžment i Poreske akademije,  Vladana Katanić i Sonja Gavrić, su u veoma oštroj konkurenciji osvojile treće mjesto na Mini olimpijadi “Računovodstvo  2013” koja je održana 25. maja 2013. godine u Banja Luci. Ipak, za naše studentkinje visok plasman na ovom prestižnom takmičenju nije bio jedini uspjeh, jer su predstavnici “Ernest and Young”, jedne od najvećih konsultantskih kuća u na svijetu, Sonji i Vladani ponudili dvomjesečnu studijsku praksu, pri tome izrazivši oduševljenje njihovim znanjem.

Pomenuta studijska praksa je tokom proteklih nedelja organizova, pa smo iskoristili priliku da porazgovaramo sa Sonjom o tome kako je sve izgledalo.

Kako si uopšte dobila mogućnost da radiš u toj revizorskoj kući?

Na Mini olimpijadi ,,Računovodstvo 2013″, održanoj u maju tekuće godine u Banjaluci, postigla sam zapažen rezultat u vidu osvojenog trećeg mjesta u oštroj konkurenciji od 57 takmičara iz pet zemalja. Kako je jedan od sponzora takmičenja bio DOO ‚‚Ernst&Young” iz Beograda, njihovi predstavnici su mi uz čestitke, na moje veliko zadovoljstvo, odlučili ponuditi obavljanje dvomjesečne prakse u njihovoj revizorskoj kući, kako bih dalje razvijala svoje interesovanje za ovu oblast i upoznala se sa njihovim načinom rada.

Da li su njihovi kriterijumi selekcije strogi?

,,Ernst&Young” je dio takozvane „Velike četvorke”, tj. jedna od četiri najveće svjetske revizorske kuće, tako da sama njihova pozicija na tržištu zahtjeva stroge kriterijume pri odabiru članova radnih timova. Svi praktikanti prije konkretnog angažmana prolaze obimna testiranja i intervjue, te učestvuju na obuci koja prethodi obavljanju prakse.

Kako je izgledao cio proces obuke?

Obuka se sastojala od višečasovnih predavanja koja se tiču pojma, karakteristika i procesa revizije unutar preduzeća, sa fokusom na sprovođenje revizorskih procedura. Imali smo priliku upoznati se i čuti iskustva predstavnika različitih nivoa EY tima, što je dodatno unaprijedilo kvalitet znanja stečenih tokom obuke. Proces obuke završen je testom provjere znanja svih učesnika.

Koliko je za tebe ova praksa bila važna?

Za mene kao studenta i interesanta za oblast računovodstva i revizije, ova obuka bila je iskustvo od velikog značaja i prilika da se blisko upoznam sa načinom rada globalnog lidera u ovoj radnoj oblasti, što je neprocjenjivo i motivišuće za dalji rad i napredovanje.

Koliko si novih stvari imala priliku da naučiš i da li je ovo bio dobar način da upotpuniš znanja stečena na SPU?

Ova obuka donijela mi je pregršt vrijednih saznanja i mogućnost da jasnije oblikujem svoje profesionalne interese. Znanje stečeno na fakultetskim predavanjima poslužilo mi je kao odlična osnova i pomoć pri usvajanju novih sadržaja, što mi je još jednom potvrdilo visok kvalitet nastavnog procesa na Slobomir P Univerzitetu.

Sa kojim ciljem ova revizorska kuća trenira i obučava mlade ljude?

Cilj obuke i uvođenja praktikanata u radni ambijent EY-a jeste, kako edukacija mladih i unapređenje i razvoj sopstvenog poslovanja kroz talenat i energiju novih lica, tako i upoznavanje što većeg broja obrazovanih, mladih ljudi sa uspješnim načinom funkcionisanja ove svjetske firme, a sve u službi stvaranja boljeg poslovnog okruženja, kao što kaže njihov moto.

Kakvi su tvoji dalji planovi?

S obzirom na to da sam na trećoj godini studija, čeka me još mnogo usavršavanja u mojoj studijskoj oblasti i nadam se, nakon završetka osnovnih studija, kvalitetan radni angažman. Želja mi je da napredujem dovoljno da, kao što sam sada ponosan student Slobomir P Univerziteta, jednog dana budem ponosan član uspješnog tima poput Ernst&Young-a.

Kategorija: ,

Desavanja

There is no upcomming event to display.