Studenti Fakulteta za informacione tehnologije najuspješniji u regionu

fit

Studenti Fakulteta za informacione tehnologije najuspješniji u regionu

Autor: Slobomir P Univerzitet

February 14, 2016

Fakultet za informacione tehnologije (FIT) Slobomir P Univerziteta osnovan je 2003. godine, jedan od najstarijih privatnih na ovim prostorima, 2015/16. školske godine upisao je trinaestu generaciju studenata u kampusima u Slobomiru kod Bijeljine, i Doboju.

FIT organizuje moderne studijske programe i kvalitetne studije koje su priznate od strane Ministarstva prosvjete Republike Srpske. Usvajanjem trendova globalnog sistema obrazovanja kroz bolonjaske principe i istraživanja i saradnjom sa drugim fakultetima i univerzitetima, naučno istraživačkim institutima i organizacijama kao što je Microsoft, FIT iskazuje želju da se što prije nađe u društvu najboljih i najuglednijih, što naši studenti i dokazuju uspjesima na takmičenjima i brzim zapošljavanjem po završetku studija.

FIT nudi sljedeće obrazovne profile: Diplomirani inženjer informatike – četvorogodišnje i trogodišnje studije i Master studije iz informacionih tehnologija

Uspjesi na takmičenjima

Naši studenti su nas na pravi način predstavili na raznim regionalnim ali i globalnim takmičenjima. Nekoliko godina za redom studenti FIT-a su prezentovali Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju Balkan Case Challenge koje organizuje WUS Austrija. Student Igor Perić je na takmičenju Elektrijada 2011, osvojio sjajno drugo mjesto iz programiranja, a ekipa našeg Fakulteta peto mjesto. Elektrijada je tradicionalno takmičenje studenata elektrotehnike sa prostora bivše Jugoslavije koje se organizuje duži niz godina. To znači da je Igor bio bolji od kolega sa Elektrothničkog fakuleta u Beogradu, Elektrothničkog fakuleta u Banjoj Luci i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ipak najveći uspjeh naših studenata je plasman na finalna međunarodnog takmičenja Imagine Cup koje organizuje Microsoft (http://www.imaginecup.com), i to tri godine za redom. To je uspjeh kojim ne mogu da se pohvale ni mnogo veći ni stariji fakulteti sa prostora bivše Jugoslavije.

Na finalu takmičenja Imagine Cup koje je održano u New Yorku od 8. do 13. jula 2011. godine Bosnu i Hercegovinu je predstavljao tročlani tim studenata Slobomir P Univerziteta, i to Igor Perić i Branko Krstić, tada studenti druge godine FIT-a, i Aleksandra Ružić studentkinja sa odsjeka za dizajn i grafiku.Tema takmičenja je bila „Zamislite svijet u kojem tehnologija pomaže u rješavanju najtežih problema današnjice“. Na ovaj način, „Imagine Cup“ uzima aktivno učešće u rješavanju osam najvećih problema modernog svijeta, definisanih od strane Ujedinjenih Nacija kao United Nations Millenium Development Goals.

Ekipa FIT-a SPU Team, te 2011. godine, je učestvovala u kategoriji izrade softvera, i prezentovala je svoj projekat koji se odnosi tok fluida čija je primjena u predviđanju i modelovanju poplava. Ovo je bio prvi put da učestvuje ekipa iz Bosne i Hercegovine. Naša ekipa je imala priliku da se takmiči sa timovima iz 60 zemalja od kojih su izabrana samo dva za veliko finale. Naši studenti, studenti Slobomir P Univerziteta, su se takmičili zajedno sa vrlo poznatim svjetskim i evropskim univerzitetima, ali i fakultetima iz regiona za koje smo svi čuli: Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Fakultet elektrotehnike i računalstva Zagreb, Univerzitet iz Maribora, Dresden University Of Technology iz Nemačke, University of Manchester iz Velike Britanije, Arizona State University iz SAD.

Da uspjeh 2011. godine nije bio slučajan, “SPU tim” je dokazao ponovnim učešćem na takmičenju 2012. godine. Po drugi put članovi “SPU tima” su 2012. godine predstavljali Bosnu u Hercegovinu u finalu najprestižnijeg tehnološkog takmičenja za studente “Imagine Cup”, koje korporacija Microsoft organizuje već jubilarnu, desetu godinu za redom. U konkurenciji od 72 tima iz čitavog svijeta, studenti Slobomir P Univerziteta su se borili za glavnu nagradu i nevjerovatan prestiž koji ona donosi. Samo finale se održavalo u Sidneju, Australija, u periodu od 6. do 10. jula 2012. godine.

Naša ekipa je 2012. godine pretrpjela minimalne izmjene, tako da su je 2012. godine činili sljedeći članovi: Igor Perić (vođa ekipe, FIT, Slobomir P Univerzitet), Branko Krstić (programer, FIT-a, Slobomir P Univerzitet), Igor Lale ( dizajner, Odsjek za grafički dizajn, Slobomir P Univerzitet), Igor Tomić (hardver, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad), Darko Lakić (mentor, FIT, Slobomir P Univerzitet).

Ekipa Slobomir P Univerziteta se takmičila u najprestižnijoj kategoriji, zvanoj „Software Design“, a projekat kojim su izborili mjesto u finalu ima radni naziv „Interactive Cognitive Unit“ ili skraćeno, ICU.  Ekipa je uz pomoć Microsoft Kinect-a, popularnog dodatka za Xbox 360 konzolu, uspjela da napravi rješenje koje će pomoći slijepim osobama da smanje nivo čulne hendikepiranosti tako što će se vizuelne informacije koje ICU prikuplja preko Kinect-ovih senzora, prenijeti u vidu taktilnih stimulacija na podlakticu korisnika. Tako će korisnik moći imati uvid u udaljenost objekta koji se nalazi pred njim, kao i njegovu boju, oblik i sl.

Pored SPU tima, na takmičenju Imagine Cup, što bolji plasman i eventualni put u finale su pokušali da ostvare i članovi PlayIT ekipe, takođe sa Slobomir P Univerziteta, koja se probila među 100 najboljih u „Kinect Fun Labs“ kategoriji. Ovo je još jedan u nizu dokaza o intelektualnoj  vrijednosti i sposobnosti mladih ljudi u našoj zemlji, koji nastavljaju nizati rezultate na kojima bi mnogi pozavidjeli.

FIT imagine cup

SPU team na takmicenju Imagine Cup 2012. godine u Sidneju: Igor Tomić, Igor Lale, Branko Krstić, i Igor Perić

Nakon dvije godine uspješnog učestvovanja na prestižnom Majkrosoftovom takmičenju „Imagine Cup“, student FIT-a Slobomir P Univerziteta, Igor Perić, je i 2013. godine uspio da se plasira u finale ovog takmičenja koje je održano u Rusiji.Ekipa sa Slobomir P Univerziteta je učešće na dva prethodna „Imagine Cup“ finala u Njujorku i Sidneju ostvarila kroz takozvanu online kvalifikacionu rundu, u kojoj se takmiči u prosjeku polovina ukupnog broja ekipa koje učestvuju na „Imagine Cup-u“ u cijelom svijetu. Igor Perić je ove godine učešće u finalu Imagine Cup takmičenja obezbijedio na jedan drugačiji i interesantniji način. Naime, sa kolegom Igorom Tomićem je zajedno sa ekipom studenata iz Saudijske Arabije radio projekat pod nazivom “Digital Space”, koji omogućava jednostavnu i automatizovanu kontrolu i udaljeni nadzor električnih uređaja u domaćinstvu putem sve popularnije Microsoft Azure cloud platforme. Projekat je 15. aprila 2013. godine predstavljen na lokalnom finalu u Saudijskoj Arabiji i, u konkurenciji od 12 timova, proglašen je za najbolji projekat na takmičenju što je studentima obezbjedilo plasman u finale Majkrosoftovog takmičenja u Sankt Petersburgu u Rusiji.

Imagine cup Rusija

Učesnici takmičenja Imagine Cup 2013. godine, Sankt Petersbug, Rusija

S druge strane, tim “The Lab of Dreams”, kojeg predstavljaju studenti Aleksandar Kojić, Aleksandar Petrović, Milan Kojić i Miloš Kojić, uz mentora Zorana Iliškovića sa Odsjeka za grafički dizajn Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta, ponudio je igru za Windows Phone 8 kroz koju djeca na zabavan način mogu naučiti osnove iz matematike. Ovaj tim je bio pobjednik Imagine Cup takmičenja u BIH 2014. godine u kategoriji igre. Aleksandar i Miloš Kojić su ostvarili i sljedeće uspjehe, prvo mjesto na regionalnom takmičenju Mobile App Acceleration Camp – AppCampus, koji organizuju Microsoft i Nokia 2013. godine. Osvojeno je i treće mjesto na takmičenju “Najbolja tehnološka inovacija “ koju je organizovalo ministarstvo nauke i tehnologije 2013. godine sa rješenjem pametnih kuća. Tu je i treće mjesto na takmičenju Nordeus hackathon 2013. godine, kao i drugo mjesto na Windows Phone App Challenge, aprila 2013. godine.

Naši studenti dobijali su i međunarodne stipendije. Studenti Miloš Ercegovčević i Igor Perić su dobili stipendije Evropske unije u okviru Erasmus programa za master studije. Studenti FIT-a dobijaju stipendije iz fonda “Milan Jelić” koji je namjenjen najboljim studentima iz Republike Srpske. Naši studenti objavljuju stručne i naučne radove na konferencijama u regionu, kao što su Infoteh na Jahorini, i Telfor u Beogradu, regionalne konferencije u organizaciji kompanije Microsoft gdje naši studenti imaju status studenata partnera. Ove godine naša dva doktoranda Vanja Mišković i Dragoljub Pilipović su dobila stipendiju za izradu doktorskih radova od strane Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske u konkurenciji 22 studenta tehničkih fakulteta.

LAb of dreams

The Lab of Dreams”, kojeg predstavljaju studenti Aleksandar Kojić, Miloš Kojić, Milan Kojić, i Aleksandar Petrović uz mentora Zorana Iliškovića, prvo mjesto Imagine Cup takmičenja u BIH 2014. godine.

Najveći uspjeh naših studenata je to što se oni brzo zapošljavaju kako u državnom tako i u privatnom sektoru, i ne moraju da čekaju dugo na posao. Vještine programiranja, baza podataka, računarskih mreža, elektronike su prepoznate od strane poslodavaca.

Desavanja

There is no upcomming event to display.