Slobomir P Univerzitet organizovao Poseban čas o Prvom svjetskom ratu

Poseban cas o Prvom svetskom ratu - Slobomir P Univerzitet6

Slobomir P Univerzitet organizovao Poseban čas o Prvom svjetskom ratu

Autor: Slobomir P Univerzitet

March 13, 2014

Slobomir P Univerzitet je 11. marta 2014. godine organizovao poseban čas o Prvom svjetskom ratu u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, a o ovoj znimljivoj temi je govorio doc. dr Čedomir Antić.

Budući da se ove godine obilježava sto godina od početka Prvog Svjetskog rata, Organizacioni odbor za obilježavanje ove manifestacije je pripremio niz manifestacija i događaja kojim će ova značajna godišnjica biti obilježena na nivou cijele Republike Srpske, a neki od njih su postavljanje spomenika Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu, kulturno-istorijske manifestacije u Andrić gradu, izložba, međunarodni okrugli sto i skup „Prvi svjetski rat i Srbi“, organizovani od strane Akademije nauka i umjetnosti i dr.

Slobomir P Univerzitet je uzeo učešće u planiranim aktivnostima i u okviru toga, u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Filip Višnjić“, je organizovan Poseban čas o Pvom svjetskom ratu.

Istoričar Čedomir Antić je tom prilikom izjavio da su teze da je sarajevski atentat povod Prvog svjetskog rata i da je “Mlada Bosna” bila teroristička organizacija nenaučne i političke grupacije. On je rekao da je to potvrdila i anketa Bi-Bi-Si-ja, nedavno sprovedena među britanskim istoričarima: “Od 11 istoričara koji su bili anketirani samo je jedan rekao da Srbija ima krivicu za rat, a svi ostali su odgovornost za rat vidjeli u velikim silama, gdje je ona objektivno i bila”. On je podsjetio da je Evropa i prije 1914. godine bila na ivici evropskog, i u to vrijeme i svjetskog rata.

Kategorija: ,

Desavanja

There is no upcomming event to display.