PROREKTOR SPU U POSJETI MJESNOJ ZAJEDNICI POPOVI

aa

PROREKTOR SPU U POSJETI MJESNOJ ZAJEDNICI POPOVI

Autor: Slobomir P Univerzitet

July 14, 2016

Prorektor Slobomir P Univerziteta, profesor emeritus dr Budimir Stakić, posjetio je 13. jula 2016. godine

Mjesnu zajednicu Popovi.

U prepunoj sali Doma kulture prorektor je govorio o značaju osnivanja klastera (engl. cluster – grozd, skup…) zdrave hrane, prvenstveno za proizvodnju povrća za izvoz, ali i za domaće tržište i sopstvene potrebe. Time bi se uposlio dobar broj mladih koji godinama čekaju posao u Zavodu za zapošljavanje i popravio spoljnotrgovinski bilans prehrambenih proizvoda, jer BiH godinama bilježi deficit od oko dvije milijarde KM u ovom sektoru.

Semberija ima odlične uslove za proizvodnju autohtonih sorti kupusa, boranije, krastavaca i drugog povrća, ali je problem plasmana jer je domaće tržište veoma malo da primi tolike količine hrane. Takođe, na području Majevice se uzgaja prvoklasna šljiva koja u raznim oblicima prerade ima neograničeno tržište, ali sa sertifikatom o geografskom porijeklu.

Međutim, u izvoz može da ide samo bio hrana sa sertifikatom koji se izdaje po strogo propisanoj proceduri, a da bi se sve to realizovalo mora doći do udruživanja proizvođača u klastere. Poznato je da je oko 38% zaposlenih u Evropskoj uniji uključeno u razne klastere (najviše ih ima u Italiji).

Zato je jedino pravo rješenje za naš region osnivanje klastera, u koji bi bili uključeni: naučne institucije (NIPEKS), mala i srednja privatna preduzeća, zemljoradnici koji imaju veći obim proizvodnje, institucije za kvalitet, trgovinske i spoljnotrgovinske firme, logističko-transportni centri, projekat menadžeri, finansijske institucije, podržane javnim sektorom (centralna i lokalna vlast). Sve to u cilju povećanja konkurentnosti na inostranom tržištu, čime bi se ispoštovala tri K, koje trže strani kupci: kvalitet, kvantitet i kontinuitet. Primera radi, Slovenija godišnje podržava klastere sa 15,0 miliona evra, a u Hrvatskoj je osnovano 12 klastera konkurentnosti (po djelatnostima: turizam, tekstil, drvno-prerađivači…) po modelu javno-privatnog partnerstva. U Danskoj je 1993. godine osnovano Ministarstvo za pomoć klasterima.

Napomenuo je da za ovu namjenu u EU i u kreditnim institucijama stoje na raspolaganju vrlo značjna finansijska sredstva (IPA fondovi i dr), ali da je potrebno naučiti kako se pišu projekti, što NIPEKS pri SPU nudi članovima budućeg klastera.

Rekao je da se očekuje skori dolazak izraelske firme „TOP GRENHOUSE“ Ltd, u cilju zaključenja ugovora sa Kompanijom Slobomir o osnivanju regionalnog Edukativno-proizvodnog centra za proizvodnju zdrave hrane, uz korišćenje termominrelane, ali i pitke vode naše Kompanije. Proizvodnja bi se odvijala u plastenicima na više hektara, apo izraelskoj tehnologiji i uz korišćenje njihove opreme. Tu tehnologiju i opremu bi mogli da koriste i drugi zainteresovani proizvođači zdrave hrane iz RS i BiH, ali i u regionu.

Na kraju sastanka uslijedila su brojna pitanja prisutnih, što je dobar znak da će projekat o klasterima, koji je pokrenuo SPU, biti uspješan.

Uprava Univerziteta

Kategorija: ,