ODRŽAN SEMINAR O KLASTERIMA U DOBOJU

klslika

ODRŽAN SEMINAR O KLASTERIMA U DOBOJU

Autor: Slobomir P Univerzitet

November 3, 2016

U prepunoj sali broj 3 Slobomir P Univerziteta u Doboju održan je seminar koji su organizovali Područna Privredna komora Doboj i Institut NIPEKS u sastavu Slobomir P Univerziteta.

Tema seminara je bila „Savremeno povezivanje malih i srednjih preduzeća u klastere u cilju proizvodnje za izvoz“,  a polaznici su bili iz Doboja, Gračanice, Petrova, Teslića, Broda, Stjepan Polja, Gradiške i drugih mjesta.

Prisutnima se najprije obratio direktor Područne Privredne komore, koja obuhvata devet opština, g-din Srećko Stojaković, ističući značaj edukacije stanovništva u cilju povezivanja u klastere radi povećanja proizvodnje za izvoz i većeg zapošljavanja lokalnog stanovništva.

Zatim se, u jednočasovnom izlaganju, prisutnima obratio Direktor NIPEKS-a, emeritus, prof. dr  Budimir Stakić, ističući da je namjera Instituta NIPEKS da u što kraćem roku pokrene osnivanje najmanje dva klastera, i to klastera organske hrane i klastera drvno-prerađivačke industrije u ovom regionu.

Na kraju je, u kraćem izlaganju, Vladana Cvijanosvić, asistent Univerziteta, na nastavnom predmetu „Inovacije i preduzetništvo“, istakla da je sada prilika da se pripremaju projekti radi konkurisanja, kada se raspišu konkursi za sredstva EU, jer je Bosna i Hercegovina juna mjeseca ove godine potpisla Sporazum sa Evropskom unijom  za učešće u programu „Konkrentnost malih i srednjih preduzeća (COSME) 2014-2020“. Dodala je, ukoliko bi se organska proizvodnja podigla na 3% ukupne poljoprivredne proizvodnje, to bi značilo zapošljavanje 20.000 novih radnika.

Prisutnima je uručen CD sa kompletnim izlaganjima predavača i deset dokumentarnih filmova „Dobar posao“.

Pristup je bio besplatan.

Seminar je propratio većih broj lokalnih radio i TV stanica.

Studentska služba Doboj

Kategorija: ,