Održan koncert “Romanse ruskih romantičara”

Koncert - Verica Pejic - Centar za kulturu - Slobomir P Univerzitet8

Održan koncert “Romanse ruskih romantičara”

Autor: Slobomir P Univerzitet

June 23, 2014

Povodom obilježavanja Svjetskog dana muzike, Slobomir P Univerzitet je organizovao koncert “Romanse ruskih romantičara”, u subotu, 21. juna 2014. godine, u Galeriji JU Centra za kulturu u Bijeljini.
Na programu su se našli biseri ruskog romantizma iz pera Petra Iljiča Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova, u izvođenju profesora Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta, soprana Verice Pejić i pijanistkinje Nere Skeledžije. Na ovo nestvarno muzičko putovanje u daleke krajeve carske Rusije sa kraja 19. veka vodio nas je Stevan Čukić, govoreći prevode pesama i otkrivajući sitnice iz kompozitorskog rada dva velikana romantizma.
Svjetski dan muzike 21. jun obilježava se u više od sto zemalja na pet kontinenata. Toga dana muzika svih žanrova osvaja ulice i trgove, svi koncerti su besplatni, i nije važno da li ste profesionalac ili amater, tog dana svi su jednaki, a spaja ih ljubav! Slobomir P Univerzitet se tradicionalno priključuje ovoj proslavi nizom koncerata i muzičkih radionica, a ove godine našim sugrađanima smo poklonili veče ruskih romansi.
Verica Pejić je rođena 1979. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirala je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu na Odsjeku opšte muzičke pedagogije. Pjevanje je učila u klasi mr Milice Stojadinović, mr Marine Trajković Bidžovski i klasi profesora emeritusa Radmile Smiljanić. Radila je kao demonstrator na AU u Novom Sadu na katedri za klavir, na predmetu klavirska korepeticija. Od 2002. do 2006. godine. Osnivač je gradskog i dječijeg hora u Vrbasu. Od 2006. godine radi na Slobomir P Univerzitetu u Bijeljini, najprije na mjestu demonstratora na predmetima hor i vokalna tehnika, a od 2007. godine dobija zvanje docenta na predmetima Vokalna tehnika i Kamerna muzika. Dugogodišnji je solista SCPD “Srbadija” (Bijeljina) i hora Eparhije sremske “Sveti Nikolaj”. U posljednjih pet pozorišnih sezona u SNP-u u Novom Sadu angažovana je kao solista. Dobitnik je brojnih nagrada i stipendija.
Nera Skeledžija (rođ. Grujić) rođena je 1979. godine u Novom Sadu. Osnovnu muzičku školu „Josip Slavenski“ završila je u klasi prof. Lidije Čugajev, a srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u klasi prof. Frederika Stankovića. Osnovne diplomske i Master studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vladimira Ogarkova. Radila je kao profesor klavira u osnovnoj muzičkoj školi u Vrbasu i u Novom Sadu. Od 2009. godine stalno je zaposlena na Akademiji umetnosti kao stručni saradnik – korepetitor na Departmanu muzičke umetnosti na Katedri za duvačke instrumente – klarinet. Dugogodišnju aktivnu i uspješnu koncertnu saradnju ostvaruje sa solistkinjom opere Srpskog narodnog pozorišta Vericom Pejić. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanjana.

Kategorija: ,

Desavanja

There is no upcomming event to display.