Na SPU otvorena izložba o stradanju djece u Jasenovcu

izlozba slobomirpuniverzitet

Na SPU otvorena izložba o stradanju djece u Jasenovcu

Autor: Slobomir P Univerzitet

January 27, 2014

Na Slobomir P Univerzitetu je 27. januara 2014. godine otvorena izložba 120 fotografija i ostalih dokumenata o stradanju 19.432 djece u zloglasnom ustaškom logoru u Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata.

Riječ je o izložbi “Bili su samo djeca”, koja predstavlja stravične slike i druga svjedočanstva o stradanju djece u logoru Jasenovac u kome je proveden neviđen zločin, za koji je na otvaranju izložbe naglašeno da predstavlja “sumrak civilizacije”.

Veljko Đurić, direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida, ocijenio je da je državni zločin onaj koji je počinjen u tadašnjoj NDH-a, kada je stradalo 70.000 djece. “Poznato je u nauci, što je jedinstven slučaj u ljudskoj civilizaciji, da su u NDH-a postojali logori za djecu, te da je, prema podacima kojima raspolaže naš muzej, tada stradalo 70.000 djece mlađe od 14 godina, prvenstveno srpske, potom jevrejske i romske nacionalnosti”, naveo je Đurić.

On je podsjetio da je autor izložbe, sada pokojni Dragoje Lukić, dugogodišnji saradnik Muzeja u Beogradu, koji je i sam kao dijete prošao kroz ustaške logore. Đurić je istakao da je Lukić za života napisao brojne knjige o dječijem stradanju u Jasenovcu, te da je dokazao imena otprilike 24.000 djece stradale u logorima NDH-a, a da je za ostalih, više od 40.000 djece, bilo teško pronaći lične podatke.

“Cilj nas istraživača jeste da pokažemo šta je zapravo bilo i da se to zlo nikada ne zaboravi, i da se, prije svega, ne ponovi. Niko od nas ne govori o mržnji nego o faktografiji, ne predstavljamo lažne nego konkretne činjenice o onome šta se u NDH-a u toku Drugog svjetskog rata dešavalo”, rekao je Đurić.

Muzej žrtava genocida priredio je ovu izložbu u različitim formama u Americi, Italiji i širom Srbije, a u narednih nekoliko mjeseci postavka će biti u nekoliko mjesta u Republici Srpskoj, a potom će eksponati biti predstavljeni u Norveškoj, Rusiji i još nekoliko evropskih zemalja.

Izložbu na Slobomir P univerzitetu organizovao je Muzej Semberije u saradnji sa Muzejom žrtava genocida u Beogradu i pomenutim Univerzitetom.

Kategorija: ,

Desavanja

There is no upcomming event to display.